Jump to content


Photo

Cylinders 3&4?


36 replies to this topic

#1 Andy 3i

Andy 3i
  • Gender:Male
  • Location:Hereford - West Mids
  • Drives:2.0 Escort Mistral

Posted 23 March 2013 - 07:11 PM

Are these somehow connected electronically? Basically I've got an epic misfire and my car is running on cylinders 1&2. I've changed plugs, leads, coil and recently injectors. I've got live and earth at the injectors, used a noid light and they are working (as far as the ecu side of things is going). I havent actually measured the compression with a tester...but with a plug out it you can hear it has compression (i'll get a tester from work to confirm next week). Basically I'm scratching my head as to what it could be. Part if me is thinking maybe a knock sensor (if zetecs have one) or maybe my edis module is messing around. Or possibly ecu as I've somewhat bypassed the edis? Any ideas would be greatly appreciated :(
Posted Image

Let me make it clearer...
I will not send PayPal as a gift or pay the charges. Rules are rules

#2 etrebus

etrebus
  • Gender:Male
  • Location:nr exeter devon
  • Drives:escort mk1 1.8 zetec and mark 6 2.0 zetec

Posted 23 March 2013 - 08:00 PM

Are these somehow connected electronically? Basically I've got an epic misfire and my car is running on cylinders 1&2. I've changed plugs, leads, coil and recently injectors. I've got live and earth at the injectors, used a noid light and they are working (as far as the ecu side of things is going). I havent actually measured the compression with a tester...but with a plug out it you can hear it has compression (i'll get a tester from work to confirm next week). Basically I'm scratching my head as to what it could be. Part if me is thinking maybe a knock sensor (if zetecs have one) or maybe my edis module is messing around. Or possibly ecu as I've somewhat bypassed the edis? Any ideas would be greatly appreciated :(

i think you realy need to do a compression test first :thumb:

#3 Stu

Stu
  • Gender:Male
  • Location:Button Moon
  • Drives:People Crazy...... Likes: DnB, Pussy....... Dislikes: Wind, Farmers... Position: Wheelbarrow...

Posted 23 March 2013 - 08:05 PM

No, they're not electrically linked. 1+4 and 2+3 are on the coilpack.
£500 for me to clear my inbox

#4 Andy 3i

Andy 3i
  • Gender:Male
  • Location:Hereford - West Mids
  • Drives:2.0 Escort Mistral

Posted 23 March 2013 - 08:31 PM

I will try and get a compression test tomorrow :). Stu, that's what I was thinking but I wanted to double check :). I haven't checked if they're getting 3.5v running...but the noid light was flashing. It's really baffling me. What sort of compression should I expect from it? 12-14 bar?
Posted Image

Let me make it clearer...
I will not send PayPal as a gift or pay the charges. Rules are rules

#5 etrebus

etrebus
  • Gender:Male
  • Location:nr exeter devon
  • Drives:escort mk1 1.8 zetec and mark 6 2.0 zetec

Posted 23 March 2013 - 08:41 PM

I will try and get a compression test tomorrow :). Stu, that's what I was thinking but I wanted to double check :). I haven't checked if they're getting 3.5v running...but the noid light was flashing. It's really baffling me. What sort of compression should I expect from it? 12-14 bar?

about 175 psi throttle open /all plugs removed and its important that they are all similar pressures too

#6 Andy 3i

Andy 3i
  • Gender:Male
  • Location:Hereford - West Mids
  • Drives:2.0 Escort Mistral

Posted 23 March 2013 - 08:48 PM

I do hope it's nothing major internally...it's only done 800 miles since being rebuilt with new pistons, valves etc.
Posted Image

Let me make it clearer...
I will not send PayPal as a gift or pay the charges. Rules are rules

#7 Stu

Stu
  • Gender:Male
  • Location:Button Moon
  • Drives:People Crazy...... Likes: DnB, Pussy....... Dislikes: Wind, Farmers... Position: Wheelbarrow...

Posted 24 March 2013 - 06:14 AM

So it was working fine then started playing up? What changed? Under what conditions does it misfire?

No knock sensor BTW.
£500 for me to clear my inbox

#8 Andy 3i

Andy 3i
  • Gender:Male
  • Location:Hereford - West Mids
  • Drives:2.0 Escort Mistral

Posted 24 March 2013 - 10:21 AM

Yeah, was working perfect then on my way home I was pottering at about 20-25 and it just all of a sudden started missing. The only thing I changed was put new number plates on and I put the passenger side inner kick panel on because its been off for ages. It's a constant misfire, doesn't go away at all. I'll try and get a tester on it today to check compression but if that comes back a-ok then I don't know what the hell has gone wrong ?(
Posted Image

Let me make it clearer...
I will not send PayPal as a gift or pay the charges. Rules are rules

#9 Stu

Stu
  • Gender:Male
  • Location:Button Moon
  • Drives:People Crazy...... Likes: DnB, Pussy....... Dislikes: Wind, Farmers... Position: Wheelbarrow...

Posted 24 March 2013 - 12:10 PM

IIRC part of the loom goes through the passenger inner arch. Is it possible you've disturbed something?
£500 for me to clear my inbox

#10 Andy 3i

Andy 3i
  • Gender:Male
  • Location:Hereford - West Mids
  • Drives:2.0 Escort Mistral

Posted 24 March 2013 - 03:13 PM

Yeah, I've run the wires from the edis module inside the wheel arch. I did double check the wiring to the ecu to make sure no wires were trapped or anything...everything looked ok. Even if the wiring was duff the noid lights wouldn't go off and have spark at the plugs. Baffling :(
Posted Image

Let me make it clearer...
I will not send PayPal as a gift or pay the charges. Rules are rules

#11 Stu

Stu
  • Gender:Male
  • Location:Button Moon
  • Drives:People Crazy...... Likes: DnB, Pussy....... Dislikes: Wind, Farmers... Position: Wheelbarrow...

Posted 24 March 2013 - 04:14 PM

Not entirely true. If you lose one of the EDIS wires the timing will be locked at 10 degrees advance, but that probably wouldn't make it misfire badly, just be down on power and sound muffled.
£500 for me to clear my inbox

#12 Andy 3i

Andy 3i
  • Gender:Male
  • Location:Hereford - West Mids
  • Drives:2.0 Escort Mistral

Posted 24 March 2013 - 06:03 PM

Just checked compression...210, 240, 20, 25 psi 1-4. Head will be off within a few hours
Posted Image

Let me make it clearer...
I will not send PayPal as a gift or pay the charges. Rules are rules

#13 badboyclub

badboyclub
  • Gender:Male
  • Location:herefordshire
  • Drives:fiesta zetec s/escort mk6 si/classic mini

Posted 24 March 2013 - 06:14 PM

fingers crossed its nothing serious

Posted Image

Q. How do you modify a vauxhall
A. 2 gallons of unleaded and a packet of swan vestas


#14 etrebus

etrebus
  • Gender:Male
  • Location:nr exeter devon
  • Drives:escort mk1 1.8 zetec and mark 6 2.0 zetec

Posted 24 March 2013 - 07:00 PM

Just checked compression...210, 240, 20, 25 psi 1-4. Head will be off within a few hours

sounds like head gasket gone between cylinders hopefully easy fix

#15 Andy 3i

Andy 3i
  • Gender:Male
  • Location:Hereford - West Mids
  • Drives:2.0 Escort Mistral

Posted 24 March 2013 - 08:01 PM

Found the issue...snapped inlet cam :(
Posted Image

Let me make it clearer...
I will not send PayPal as a gift or pay the charges. Rules are rules



Reply to this topic



  


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users