Jump to content

Thermostat Problem?


Markc
 Share

Recommended Posts

Hello peeps i have 2000 1.6 mk6 Escort finesse for my daily driver but have a question i need answering.

short run (15 mins) or long run (an hour), park up turn her off and check the temp in the coolant header tank and its stone cold.

 

use it everyday and water pump and coolant is roughly 20k old, no water patches anywhere and coolent level still on max.

 

 

to add to above, water temp on the dash is on half and never goes past that so its not over heating and engine runs fine from what i can see as well. internal heaters are fine as well.

Link to comment
Share on other sites

How are you checking the temp of the "coolant in the header tank"? Just feeling the plastic? Try touching the rad top hose, is that hot?

 

Also, with the engine running, and warm, look at the top of the coolant bottle where a small bore hose goes in, push the throttle open by hand (throttle body linkage) and see if you see water flowing out of this small hose into the bottle

Link to comment
Share on other sites

How are you checking the temp of the "coolant in the header tank"? Just feeling the plastic? Try touching the rad top hose, is that hot?

 

Also, with the engine running, and warm, look at the top of the coolant bottle where a small bore hose goes in, push the throttle open by hand (throttle body linkage) and see if you see water flowing out of this small hose into the bottle

 

cap off and finger in the hole :innocent: but tbh thats the only thing i havnt done to see if water is coming out of the pipe when reving.

the pipes and rad feel warm-hotish but that could be just down to temp in the bay, in not sure really.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...