Jump to content


Photo

2.0 Conversion Problem


51 replies to this topic

#1 foxdie

foxdie
  • Gender:Male
  • Location:Hertfordshire, HP1
  • Drives:2006 Fiesta ST

Posted 25 August 2005 - 08:10 PM

As you all know i had the op. All went swimmingly. Turns over but doesn't turn over. The coil isn't sending a spark. we tried another coil and that didn't work either. We changed the leads and plugs still nothing. Even called a mechanic round to check the wiring out. all fine. Only thing i can think of is the Crank sensor is faulty, so gonna swap that with my original 1.8 one.

Any ideas? the wiring is correct, plugs arnt in the wrong holes. and everything is wired up correctly, and all earths are... earthed. the coil just isn't sending a spark... c'mon solve my problem becuase i SOOO want to be able to drive to the in-laws this weekend :tired: :roll:

I was thinking the PATS is kicking in, but i think that affects the fueling not the ignition. so im lost...

#2 ANDYC

ANDYC
  • Location:mansfield,notts
  • Drives:s2rst , puma 1.7 ,sierra saphire

Posted 25 August 2005 - 08:16 PM

mate that is what mine was doin and it was two wires that are identicle and right next to each other had 5 other people look at mine to see why it wouldnt start is your crank sensor on the front???
Posted Image

#3 sortedford

sortedford
  • Gender:Male
  • Location:Coventry
  • Drives:TROCSE DROF A

Posted 25 August 2005 - 08:16 PM

Turns over but doesn't turn over

<{POST_SNAPBACK}>


:roll:
Stickers, Sparkplug Covers etc.. Visit the EVO shop here !!!

Posted Image


Florida Rental Villa- Sleeps 12!


All posts are the view of the writer, and not necessarily that of escortevolution.co.uk/ feoc.co.uk

#4 foxdie

foxdie
  • Gender:Male
  • Location:Hertfordshire, HP1
  • Drives:2006 Fiesta ST

Posted 25 August 2005 - 09:01 PM

Turns over but doesn't turn over

<{POST_SNAPBACK}>


:roll:

<{POST_SNAPBACK}>



No one likes a Smart ass.

It turns over- but doesn't start.

mate that is what mine was doin and it was two wires that are identicle and right next to each other had 5 other people look at mine to see why it wouldnt start is your crank sensor on the front???


I followed that wire and it goes to the ECU so i doubt its the wrong one. infact you come and fix i'll give your petrol money back :thumb:

#5 ANDYC

ANDYC
  • Location:mansfield,notts
  • Drives:s2rst , puma 1.7 ,sierra saphire

Posted 25 August 2005 - 09:08 PM

if i could get down i would mate but ive got no money till tuesday now

have you swaped the plugs around and tried it ????

have you got a test light
if so check if you are gettin a positive feed to your coil pack ill check which wire does what on mine tomorrow and let you know
Posted Image

#6 foxdie

foxdie
  • Gender:Male
  • Location:Hertfordshire, HP1
  • Drives:2006 Fiesta ST

Posted 25 August 2005 - 09:13 PM

im not sure if the coils even getting power. That might be the problem, but i dont know how to test it. I pulled the lead/Plug out and tested it on the Cover, but its not sparing, so im not sure :S

#7 ANDYC

ANDYC
  • Location:mansfield,notts
  • Drives:s2rst , puma 1.7 ,sierra saphire

Posted 25 August 2005 - 09:17 PM

give me a minute just workin somet out
Posted Image

#8 ANDYC

ANDYC
  • Location:mansfield,notts
  • Drives:s2rst , puma 1.7 ,sierra saphire

Posted 25 August 2005 - 09:30 PM

does yours have edis under the bonnet
Posted Image

#9 John16v

John16v
  • Location:Nottingham
  • Drives:Mk 6 2.0 5 door, Mk5 RS2000

Posted 25 August 2005 - 09:30 PM

i have the same kinda problem. does exactly the same when connecting the 2.0 ECU but works fine on the 1.6 ECU
WWW.GSMOTORSPORT.COM
WWW.REPAIRGEOT.CO.UK
WWW.ZOOMOTORSPORT.CO.UK

Mk5 Escort RS2000.

#10 ANDYC

ANDYC
  • Location:mansfield,notts
  • Drives:s2rst , puma 1.7 ,sierra saphire

Posted 25 August 2005 - 09:31 PM

i have the same kinda problem. does exactly the same when connecting the 2.0 ECU but works fine on the 1.6 ECU

<{POST_SNAPBACK}>

do you have external edis
Posted Image

#11 John16v

John16v
  • Location:Nottingham
  • Drives:Mk 6 2.0 5 door, Mk5 RS2000

Posted 25 August 2005 - 09:36 PM

no a clue.....think the ecu might need it though
WWW.GSMOTORSPORT.COM
WWW.REPAIRGEOT.CO.UK
WWW.ZOOMOTORSPORT.CO.UK

Mk5 Escort RS2000.

#12 ANDYC

ANDYC
  • Location:mansfield,notts
  • Drives:s2rst , puma 1.7 ,sierra saphire

Posted 25 August 2005 - 09:50 PM

you know when u try and start the car is the alarm light flashing
Posted Image

#13 John16v

John16v
  • Location:Nottingham
  • Drives:Mk 6 2.0 5 door, Mk5 RS2000

Posted 25 August 2005 - 09:52 PM

cant remember...why?
WWW.GSMOTORSPORT.COM
WWW.REPAIRGEOT.CO.UK
WWW.ZOOMOTORSPORT.CO.UK

Mk5 Escort RS2000.

#14 ANDYC

ANDYC
  • Location:mansfield,notts
  • Drives:s2rst , puma 1.7 ,sierra saphire

Posted 25 August 2005 - 09:54 PM

personally i think you both need the same ecu as ralph
i thought id just plug mine straight in without swaping wires and it ran fine which was strange

ive been looking through wiring diagrams and found that my wires are in different places to a mk6 my injectors are in pin numbers 58 59 39 35 only two of these match up to what ralph had to do on his conversion

my fuel pump wire is in number 1 different to ralphs

and wire 22 on mine is an earth not pats
Posted Image

#15 ANDYC

ANDYC
  • Location:mansfield,notts
  • Drives:s2rst , puma 1.7 ,sierra saphire

Posted 25 August 2005 - 09:56 PM

which means that differnt mondeos had different looms so i think u will be there forever and a day trying to match wires up
Posted Image



Reply to this topic



  


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users